Empowerment och ansvar – nyckeln till framgång

Jag står för empowerment, att se till att livet och uppsatta mål möjliggörs. Vad är då empowerment? Helt enkelt ett verktyg i vår egen utveckling.

Nyckel

Empowerment är en nyckel

Processen av personlig utveckling är på något sätt att växa upp baklänges. För att komma vidare i vår utveckling krävs oftast att vi behöver ta itu med aspekter av vår personlighet eller dess självbevarande syskon egot. Både dessa har sina rötter i vår uppväxt och ursprung. Hinder som vi möter när vi vill framåt är nästan alltid baserade på en rädsla som väller fram från personligheten eller från egot, något som har uppstått tidigare i livet. Empowerment handlar främst om att identifiera rädslan, lista ut varifrån den kommer och när fundamentet till rädslan lades, för att sen kunna ta ansvar och kliva förbi den.

Låt oss ta till exempel en försäljare som har en önskan att öka sina så kallade konverteringar. Han får bra med ’leads’ och får till många möten, men endast 2 av 10 möten leder till en försäljning. Han har gått många utbildningar i säljteknik och kan alla metoder, men 8 gånger av 10 möter han motstånd. Han misslyckas.

Det är ju det önskade läget, men är detta sanningen? Är det fakta?

Som coach skulle jag kunna fråga, till exempel, hur han känner sig inombords innan han går in på ett möte. Det inövade svaret skulle kunna vara ’bra, självsäker och trygg’. Det är ju det önskade läget, men är detta sanningen? Är det fakta? Efter lite djuplodning och några stapplande försök att lägga den sanna känslan utanför sig själv (en undanmanöver älskad av egot som heter projicering eller skyll på annat), kommer han på att han känner sig rädd för att misslyckas.

Det är här som coachingen börjar närmar sig kärnan i hans agerande och genombrottet är ett närstående faktum. Vad tror du händer när han går in på ett möte med en rädsla att misslyckas? Energimässigt osar han misslyckande helt omedvetet genom den självsäkra fasaden, den väl inövad och professionella pitchen han har tänkt ut med flera topputbildningar som stöd.

Att kunna möta denna rädsla är för denna man empowerment. Med vetskapen kan han ta ansvar för dessa känslor och lära sig nya sätt att skifta energi inför ett möte, ett energiläge som är helt igenom sann gentemot hans prospekt. Han lyckas öka hans konverteringsgrad.

Empowerment och ansvar är som nyckel och lås. Hand i hand ger de oss våra lösningar för att nå framgång.

Kärleksfull mat

Kärleksfull mat

Mat fick en symbolisk betydelse och stod för kärlek.

Detta tänkande kan appliceras på alla områden i livet. Jag vill till exempel gå ner i vikt. Jag har kunskap som jag har samlat på mig. Jag vet att t ex kebab med bea och pommes frites inte leder mig mot mitt mål – att en smoothie eller sallad är ett mycket lämpligare val. Ändå finner jag det svårt. Varför? För att i min uppväxt var jag grovt underviktigt fram tills jag ca 7-års åldern. Mat fick en symbolisk betydelse och stod för kärlek. Åt jag bra, fick jag beröm och kärlek av både föräldrar. Vanan att äta för mycket och mindre nyttigt har följt med i vuxenlivet – ett sätt att på felaktig grund ge mig själv kärlek eftersom god mat har en symbolisk innebörd. Med denna vetskap kan jag ta nyckeln som empowerment ger och se att det inte stämmer. Jag blir lika älskad om jag väljer en smoothie eller sallad och med ansvarstagande går låset upp för mig (samtidigt som jag går ner!)

När jag coachar en klient som vill något i sitt liv, min uppgift är att först ’empower’ och sen lämna över ansvaret. Först då kan ett nytt agerande eller beteende växa fram som hjälper denne rätt snabbt mot sina mål.

I en framtida inlägg tittar jag på empowerment tillsammans med ansvarstagande från vinkeln av healing, ett annat sätt att mana fram genombrott i livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *